Ана Монтес е сред най-известните шпиони от Студената война, заловени от

...
Ана Монтес е сред най-известните шпиони от Студената война, заловени от
Коментари Харесай

Топ шпионин от времето на Студената война бе освободен в САЩ


Ана Монтес е сред най-известните шпиони от Студената война, хванати от Съединени американски щати. Тя бе освободена от пандиза след повече от 20 години в ареста, осведоми BBC. 

След арестуването й през 2001 година публични лица споделиха, че тя е разкрила съвсем напълно интервенциите на американското разузнаване на острова. Един от чиновниците пък показа, че тя е измежду " най-вредните шпиони ", заловяни от Съединени американски щати.
-->
Мишел Ван Клийв, която беше началник на контраразузнаването при президента Джордж Буш, сподели пред Конгреса през 2012 година, че Монтес е „ компрометирала всичко – съвсем всичко – което знаехме за Куба и по какъв начин сме работили в Куба “.

„ Кубинците бяха добре осведомени с всичко, което знаехме за тях и можеха да го употребяват в своя изгода. Освен това тя съумя да повлияе на оценките за Куба в диалозите си с сътрудници и също по този начин откри опция да даде информация, която е придобила на други сили ", сподели Клийв. 

След ареста си Монтес беше упрекната в даване на самоличността на четирима американски шпиони и голям брой секретни материали. Тя беше наказана на 25 години затвор, като съдията по присъдата я упрекна, че е изложила на риск нацията.

Въпреки това, за разлика от други високопоставени шпиони, хванати по време на Студената война, Монтес е стимулирана от идеология, а не от персонална полза. Тя се съгласява да работи за кубинското разузнаване частично въз основа на нейното опълчване на дейностите на администрацията на Рейгън в Латинска Америка.

По-специално, в отчет на генералния контрольор на Министерството на защитата се счита, че тя е била ядосана от поддръжката на Съединени американски щати за дясна бунтовническа група, обвинена в осъществяване на военни закононарушения и други зверства в Никарагуа.

Първоначално тя била потърсена от състудент от университета Джон Хопкинс през 1984 година, откакто изразила отвращение от дейностите на Съединени американски щати в Никарагуа. По-късно тя била показана на сътрудник от кубинското разузнаване и на вечеря в Ню Йорк „ без съмнение се съгласява да работи посредством кубинците, с цел да „ помогне “ на Никарагуа “, се споделя в отчета на генералния контрольор.

След като пътува до Хавана на идната година за образование, тя се причислява към Агенцията за отбранително разузнаване, където в последна сметка става старши анализатор на организацията за комунистическото държавно управление на острова.

В продължение на съвсем две десетилетия тя се среща с кубински оперативни работници на всеки няколко седмици в заведения за хранене във Вашингтон и им изпраща кодирани известия, съдържащи строго секретна информация посредством пейджър и получава заповедите си посредством излъчвания, изпратени по радио на къси талази.

Монтес е арестувана през септември 2001 година, откакто чиновници на американското разузнаване получават информация, че държавен чиновник наподобява шпионира за Куба. 

След освобождението си Монтес ще остане под наблюдаване в продължение на пет години и ще бъде следена в това как използва дори интернет. Освен това ще й бъде неразрешено да работи за държавното управление или да контактува с задгранични сътрудници без позволение.

Но Пийт Лап, един от сътрудниците на ФБР, който арестува Монтес, сподели пред CBS News, че счита, че е малко евентуално тя да се опита да възвърне контакта с кубински сътрудници.

„ Тази част от живота й завърши... Не мога да си показва да рискува свободата си ", споделя Лап. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР